Sunday, July 10, 2011

9 Julai 2011 - BERSIH 2.0 dalam lipatan sejarah


"dan apabila kamu mengatakan sesuatu (semasa membuat apa-apa keterangan) maka hendaklah kamu berlaku adil, sekalipun orang itu ada hubungan kerabat (dengan kamu); dan perjanjian (perintah-perintah) Allah hendaklah kamu sempurnakan. Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu beringat (mematuhiNya)".  Al-An'aam:152

Apa itu BERSIH?

BERSIH adalah Jawatankuasa Tindakan Bersama untuk Reformasi Pilihan Raya, yang telah ditubuhkan pada bulan Julai 2005, dan objektif adalah menggerak pembaharuan menyeluruh mengenai proses pilihan raya di Malaysia. Jawatankuasa ini terdiri daripada ahli-ahli dari parti-parti politik, serta wakil-wakil dari NGO berikut: Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Women’s Development Collective (WDC) dan Writers Alliance for Media Independence (WAMI). 

Kisah BERSIH 2011

BERSIH menuntut 8 perubahan dalam sistem pilihanraya:
1. Bersihkan senarai undi
2. Mereformasikan undi pos
3. Gunakan dakwat kekal
4. Masa kempen minima 21 hari
5. Akses media yang bebas dan adil
6. Kukuhkan institusi awam
7. Hentikan rasuah
8. Hentikan politik kotor


Jika diamati 8 tuntutan ini, ianya bukan perkara yang mustahil dalam melaksanakannya, malah ia adalah untuk kebaikan bersama untuk menjadikan sistem pilihanraya lebih telus dan adil. Disebabkan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia(SPRM) dengan campur tangan pihak kerajaan tidak mengendahkan tuntutan ini, jawatankuasa BERSIH merancang perhimpunan ke Istana Negara untuk menyerahan memorandum BERSIH pada 9 Julai 2011. Rancangan ini tidak disenangi pihak berkuasa. Apa saja barang yang melibatkan BERSIH dirampas termasuk baju BERSIH, mahupun baju berwarna kuning.

Selepas pelbagai kecaman dibuat keatas BERSIH kerana dikatakan akan berlaku kekacauan disebabkan perhimpunan itu. YDP Agong Malaysia, Sultan Mizan Zainal Abidin menitahkan supaya BERSIH & pihak kerajaan mencari jalan terbaik dalam menyelesaikan masalah ini.

"Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun." - YDP Agong Malaysia, Sultan Mizan Zainal Abidin.

Selepas itu, tiga tokoh BERSIH, Datuk Ambiga, Datuk A. Samad Said & Zaid Kamaruddin dititah supaya mengadap Agong selepas pihak BERSIH berusaha untuk berbincang dengan Agong. Dalam perbincangan itu, Agong mencadangkan BERSIH untuk mengadakan perhimpunan di stadium untuk mengelak lebih kekacauan berlaku dengan kerjasama pihak kerajaan.

Malangnya, pihak BERSIH tidak dapat mengadakan perhimpunan di Stadium Merdeka atas alasan BERSIH bukan badan yang berdaftar.

"You lie to us. You’ve made a great mistake”- BERSIH

Walaupun pelbagai kecaman, tuduhan & melebelkan sebagai pemberontak jalanan, BERSIH tetap berkeras mahu adakan perhimpunan di Stadium Merdeka mahupun jalanan pada 9 Julai 2011. BERSIH merasakan mereka ditipu, dimain-mainkan oleh  kerajaan selepas titah Agong tidak dihiraukan. 

Bermula 7 Julai 2011, kebanyakan polis & FRU diseluruh negara mendapat arahan ke K. Lumpur untuk melumpuhkan percubaan pihak BERSIH untuk mengadakan perhimpunan.  Semua jalan ke ibunegara mula diadakan sekatan. Trak-trak polis dari seluruh negara mula bergerak ibunegara, peserta perhimpunan pun mulakan perjalanan ke K.Lumpur, jalan raya meriah seakan-akan ada perayaan.
 
Pada 8 Julai pihak berkuasa memperhebat sekatan jalanraya, semua jalan-jalan utama ke K.Lumpur ditutup walaupun pada asalnya hanyalah sekatan. Lebuhraya-lebuhraya utama diadakan sekatan. Kenderaan diperiksa secara teliti, beg-beg diperiksa, telefon bimbit & laptop diperiksa. Disemua jalan menjadi sesak sepanjang hari.  Kebanyakan pengguna lebuhraya kesal akan sekatan, menyusahkan orang ramai dalam kegiatan harian. Ada yang sampai pagi masih di dalam kesesakan jalanraya. Dalam hal ini, pihak berkuasa patut disalahkan kerana BERSIH belum bertindak apa-apa. Keadaan ini ibarat 'kerana nyamuk kelambu dibakar'. Pihak berkuasa & beberapa pihak cuba menyalahkan BERSIH atas segala ksesusahan, padahal mereka sendiri yang mencipta masalah itu.

Pada 9 Julai 2011, bandaraya K.Lumpur lumpuh. Orang ramai tidak dapat ke ibunegara sendiri kerana disekat pihak berkuasa. Perniagaan juga lumpuh. Kedai-kedai & pusat belibelah lengang. BERSIH belum bermula, pihak berkuasa menyulitkan keadaan.

"Saya di sini untuk lihat betapa banyak yang penjaja rugi kerana orang ramai tidak berani datang sini. Jika penjaja kerugian kerana jalan ditutup siapa yang patut mereka tuntut kerugian itu. Mereka patut tuntut daripada kerajaan,”
- Mohd Hafifudin, Pengerusi Persatuan Penjaja Bumiputera Masjid India.
 
Demokrasi acuan BN

Walaupun pelbagai sekatan diadakan, lebih 50,000(anggaran hampir 100,000) peserta perhimpunan ini berjaya juga mengadakan perhimpunan di K. Lumpur untuk menghala ke Stadium Merdeka. Malangnya, demokrasi BN ada acuan sendiri. Peserta dihalau, dipukul, ditahan oleh pihak berkuasa dalam usaha  BERSIH mengadakan perhimpunan aman. Peserta juga dilarang solat berjemaah di Masjid Wilayah Persekutuan & Masjid Jamek. 

Pada pukul 4pm, peserta BERSIH mula beredar pulang atas arahan ketua-ketua kumpulan. BERSIH punyai disiplin yang bagus, taat pada ketua kumpulan, tepati janji & arahan. Tetapi malangnya pihak berkuasa pula mengepung peserta perhimpuan ini sehingga keadaan menjadi kembali huru hara. Ada juga peserta yang sempat bersalam, berdamai dengan pihak berkuasa. Ya, mereka mahukan perhimpunan aman, bukan huru hara.   

Layanan tahanan

 
Video dari Al-Jazeera

Walaupun apa saje nama perhimpunan BERSIH semalam diberikan, perhimpunan haram atau huru hara sekalipun, pihak berkuasa tiada hak hendak pukul & seksa orang sesuka hati. Jawablah di akhirat nanti. Tak kira siapa yang terlibat secara langsung atau tidak. Jika kita merelakan aksi pukul & seksa pihak berkuasa itu, maknanya ada sesuatu yg tak kena pada perikemanusiaan kita. Jangan disebabkan berbeza pandangan dalam hal lain, kita butakan mata dan lupa cara menghormati hak orang lain.
Tidak nafikan kebaikan pihak berkuasa selepas menahan penunjuk perasaan. Disediakan tempat solat & makanan untuk tahanan. Tetapi dlm beberapa hal seperti proses sekatan jalan, penahanan & penggunaan senjata dlm perhimpunan BERSIH amat mengecewakan & menyedihkan. Beberapa orang cedera selepas ditembak dengan gas canister antaranya Dato Seri Anwar Ibrahim, MP Khalid Samad dll. Beberapa orang juga patah kaki pabila bergelut dengan polis dan dipaksa berjalan. Sumber juga memaklumkan Timb. Presiden PAS, Mat Sabu dilanggar dengan kereta polis ketika menunggang motorsikal. Walaupun niat apa sekalipun, cara yang diambil pihak berkuasa amat tidak patut.

Niat Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said untuk menyampaikan memorandum pada Agong juga tidak kesampaian bila pihak berkuasa menghalangnya di kawasan berhampiran istana. Beliau yang kesal dengan tindakan polis menghalau kumpulannya walaupun YDP Agong bersetuju untuk menerima memorandum ketika beliau mengadap baginda dua hari sebelum berhimpun. Ni videonya:
 

Kenapa tak boleh perhimpunan aman?
 
Persoalan sekarang, kenapa pihak berkuasa sangat anti-BERSIH? Jika setiap kali perarakan Maulidur Rasul tahunan di KL boleh dihadiri 100,000 org dengan aman. Tiada sebab perhimpunan BERSIH juga boleh dilakukan dgn aman. BERSIH punyai peraturan keselamatan & pencegahan, punyai pengikut yg mendengar arahan ketua & mengikut masa berhimpunan yg ditetapkan. Lgpun sistem undang-undang membenarkan. Kenapa perlu bazir masa & duit pihak berkuasa & org lain utk halang perhimpunan ini. Adakah negara ini hanya iktiraf program BN walaupun ianya konsert muzik yg nyata2 haram?

Untuk pengetahuan, isu BERSIH adalah perkara global, perhimpunan BERSIH ini bukan sahaja diadakan di K.Lumpur, malah diserata dunia antaranya Kaherah(Mesir), Ottawa(Canada), New York(US), London(England), Geneva(Switzerland), Paris(Perancis), Osaka(Jepun), Taipei(Taiwan), Hong Kong, Perth, Melbourne, Adelaide & Canberra (Australia). Semua perhimpunan aman, kecuali Malaysia yang diganggu pihak berkuasa. Boleh lihat di sini.

Perhimpunan BERSIH mendapat liputan luar biasa. Seperti biasa pihak berkuasa & media utama Malaysia, Media Prima, TV Kerajaan, Utusan, B. Harian & Astro menafikan hak rakyat Malaysia untuk mendapat fakta yang benar. Terdapat liputan berita dari luar negara:
1.Al-Jazeera: Link
2.The Australian: Link
3.EuroNews: Link
4.CNN: Link
5.Reuters: Link 
6.France24: Link 
7.BBC: Link 
8.Guardian: Link 
9.The Independent: Link

Walau apa pun respon dan persepsi orang terhadap perhimpunan ini, BERSIH 2.0 kini ada dalam lipatan sejarah. Jika matlamatnya tercapai untuk menjadikan pilihanraya Malaysia adil & telus, pastinya peristiwa 9 Julai 2011 ini termasuk dalam buku sejarah Malaysia pada masa akan datang. Sejarah tidak boleh dipadam & hati peserta perhimpunan belum tentu dapat diubati. BERSIH - A day to remember:

Hadis Abu Hurairah r.a:
Nabi s.a.w telah bersabda: Ada tujuh golongan manusia yang akan dinaungi oleh Allah di bawah naungan-Nya. Hari tersebut tidak ada naungan kecuali naungan Allah. Golongan tersebut ialah pemimpin yang adil, pemuda yang sentiasa beribadat kepada Allah semasa hidupnya, seseorang yang hatinya sentiasa berpaut pada masjid-masjid iaitu sangat mencintainya dan selalu mendirikan sembahyang berjemaah, dua orang yang saling mengasihi kerana Allah iaitu keduanya berkumpul dan berpisah kerana Allah, seorang lelaki yang diundang oleh seorang perempuan yang mempunyai kedudukan dan rupa paras yang elok untuk melakukan kejahatan tetapi dia berkata: Aku takut kepada Allah!, seorang yang memberi sedekah tetapi dia merahsiakannya seolah-olah tangan kanan tidak tahu apa yang diberikan oleh tangan kirinya dan seseorang yang mengingati Allah di waktu sunyi sehingga mengalirkan air mata dari kedua matanya.
(Sahih Muslim)

2 comments:

 1. Anonymous12:11 pm

  7 Julai 2015..apa pencapaian BERSIH?
  Adakah benar-benar BERSIH ?
  Atau alat dan tunggangan parti politik?

  ReplyDelete
  Replies

  1. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

   Delete